
 
 
 

Hål nr 1. 
Fråga: Du slår ut din boll på hål 1 och din boll har hamnat i kullen till 
höger. Du råkar trampa på den när du går och letar efter den.  
Vad ska du göra? 

 
Svar: Återplacera bollen i så lika läge som man tror att det ursprungliga 
läget var. Ingen plikt. Regel 7.4. 
 
Hål nr 10. Fråga: Nu är ni på 10:ans Green och du puttar någon 
decimeter förbi hål och går fram och hålar ut genom att slå i bollen från 
andra sidan med en rörelse mot dig istället för att ställa upp som vanligt 
för att putta. Är det tillåtet? 

 
Svar: Ja, det är tillåtet. Det som inte är tillåtet är att gränsla puttlinjen 
(som inte sträcker sig bortanför hål) och “slå ett krocketslag”. Om man 
gör det är det 2 slags plikt, se Regel 10.1 c. 

Hål nr 2. Fråga: Mitt på fairway på hål 2 är det en vattenpöl som din boll 
hamnade i. Måste du spela därifrån? 

 
Svar: Nej. Du får fri dropp för tillfälligt vatten. Regel 16.1 + definition av 
onormalt markförhållande och tillfälligt vatten. Observera att man måste 
hitta en plats med fullständig lättnad. 
 

Hål nr 11. Fråga: Ni spelar hål 11 och din boll hamnar tätt intill en annan 
boll (inte på green). Vad kan du göra? 

 
Svar: Be att få den andra bollen lyft om det är din tur att spela.  
Regel 15.3 b. OBS! Bollen får inte rengöras. 

Hål nr 3. Fråga: En medspelare har slagit ut till höger på hål 3 och ligger 
intill en trädrot. Han droppar med 1 slags plikt inom 2 klubblängder enligt 
Regel 19 men bollen rullar tillbaka till samma ospelbara läge. Vad gäller? 

 
Svar: Man kan bara välja på att spela bollen som den ligger eller igen 
förklara den ospelbar och droppa med 

ett slags plikt enligt Regel 19. 

 



 
Hål nr 12. Fråga: På 12:ans tee råkar du stöta till bollen så att den ramlar 
ner från peggen. Vad ska du göra? 

 
Svar: Lägga tillbaka den på peggen eller pegga om helt om du vill. Ingen 
plikt. Regel 6.2. 

Hål nr 4. Fråga: Bollen hamnar nu i bunkern på hål 4 alldeles intill en 
liten kvist. Vad får man göra? 

 
Svar: Du får ta bort ett löst naturföremål i bunker utan att rubba din boll. 
Om bollen rubbas får du ett slags 

plikt. Regel 15.1 a och b. 

Hål nr 13. Fråga: Nu slår du en luftmiss på hål 13 så att bollen ramlar av 
peggen men ligger kvar inom tee-gränsen. Vad får du göra? 
 

Svar: Du får välja på att spela bollen som den ligger eller pegga den var 
som helst inom tee-gränsen.  
I båda fallen slår du sedan ditt andra slag. Regel 6.2. 

Hål nr 5. Fråga: Din boll ligger vid 150-pinnen på hål 5 så att du inte kan 
svinga fritt i den riktning du vill spela, fast om du 

siktar mera till vänster går det bra. Vad får du göra? 
 
Svar: Eftersom stolpen är väldigt fast förankrad i marken (kan inte med 
lätthet lyftas) är den enligt definition 

ett oflyttbart tillverkat föremål. Regel 16.1 b ger dig lättnad när 150-
pinnen är i vägen för din stans eller din 

avsedda sving. Ta ut referenspunkten och droppa inom 1 klubblängd ej 
närmre hål.  

 

Hål nr 14. Fråga: På hål 14 slår du din boll ut i ruffen till vänster inne 
ibland träden. Du hittar direkt en boll som du tror är din och spelar på 
den. När du går tillbaka till din bag hittar du din ordinarie boll.  
Vad ska du göra nu? 
 

Svar: Det är spel på fel boll. Du ska rätta ditt misstag genom att spela 
den ordinarie bollen. 2 pliktslag ska läggas 

till scoren men slagen på fel boll räknas inte. Regel 6.3 c. 

 


